Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

All teknik som inte är märkesbunden. Ex. Däck, Winchar och allmänna motorfrågor o.s.v.

Moderatorer: Marcus, AtEase, volvojonas, MrHawk

mr.christian
Rutinerad
Inlägg: 330
Blev medlem: sön mar 09, 2014 0:12
Ort: Karlskrona, Blekinge

Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av mr.christian » fre apr 17, 2020 23:42

Har en skrotbil, en Cheva S10 4wd V6 4,3lit som "ska vara jättebra och inga missljud". Men startmotorn är kass så jag kan inte starta den för att själv testa. Har inte tänkt lägga några pengar på att fixa startmotorn eftersom den ska skrotas ner, men hade gärna haft igång den för att kolla statusen på delarna. Finns det nåt sätt? Tänker typ mutterdragare på vevaxel (om det går att komma åt :| ) eller nåt. Så lite jobb som möjligt eftersom det bara ska funka en gång, det räcker. Hade man kunnat köra den några meter för att kolla växellåda och axlar så hade det varit guld.
Tips mottages tacksamt...

Användarvisningsbild
jonte_malmö
Beroende
Inlägg: 1175
Blev medlem: sön jan 10, 2010 11:48

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av jonte_malmö » sön apr 19, 2020 23:38

Putta igång borde väl gå, om den går att putta vill säga? Typ rulla i Neutral och kasta in D eller tvåan, med tändningen på.
Ford Bronco 4x4 XLT 5.8L 1989, 33x12,5-15 M/T
Ford Ranger 4x4 2.5L TD 2002, snorkel, 245/70-16
Range Rover 4.6L HSE 1996, 245/75-16 A/T

mr.christian
Rutinerad
Inlägg: 330
Blev medlem: sön mar 09, 2014 0:12
Ort: Karlskrona, Blekinge

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av mr.christian » mån apr 20, 2020 13:50

jonte_malmö skrev:
sön apr 19, 2020 23:38
Putta igång borde väl gå, om den går att putta vill säga? Typ rulla i Neutral och kasta in D eller tvåan, med tändningen på.
Ingen aning... Frågade brorsan som har automatväxlad BMW och han sa att det behövdes typ 50-60 km/h OM det överhuvudtaget skulle gå på hans bil... Jag har inte provat på de automatare som jag haft...
Ja, den är inte så dålig rent optiskt, men ramen är väldigt rostig, inget chassinummer och stinker hund inne i hytten så det är inget att göra i ordning. Men vissa grejer är bättre än på min ZR2a så det ska jag flytta över och det är alltid bra med en egen skrotbil när det behövs grejer...😉

gubbstrutten
Forumräv
Inlägg: 797
Blev medlem: tis apr 04, 2017 10:58
Ort: Strängnäs

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av gubbstrutten » tis apr 21, 2020 9:32

Vill minnas att äldre Torque Flite-lådor från MOPAR gick att bogsera igång motorn med.
De lådorna hade dubbla oljepumpar, varav en drevs av utgående axeln på automatlådan.
Har för mig att det krävdes bortåt 50 km/t innan bakre pumpen kunde bygga upp oljetryck så att servona kunde låsa bandbromsar och planetväxlar.
Rätta mig om jag har fel, det är så länge sedan jag jobbade med MOPAR/Torque Flite. :rodnar:
Rubicon :smoke:
Endera gillar man Suzuki - eller så har man fel. 8)

Användarvisningsbild
Spiken
Veteran
Inlägg: 1655
Blev medlem: ons feb 23, 2011 17:11
Ort: Nyköping

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av Spiken » tor maj 07, 2020 0:18

gubbstrutten skrev:
tis apr 21, 2020 9:32
Vill minnas att äldre Torque Flite-lådor från MOPAR gick att bogsera igång motorn med.
De lådorna hade dubbla oljepumpar, varav en drevs av utgående axeln på automatlådan.
Har för mig att det krävdes bortåt 50 km/t innan bakre pumpen kunde bygga upp oljetryck så att servona kunde låsa bandbromsar och planetväxlar.
Rätta mig om jag har fel, det är så länge sedan jag jobbade med MOPAR/Torque Flite. :rodnar:
Stämmer bra.
Problemet är att hålla rätt gas på bilen som ska i gång.
För lite gas så märker man inte att den startat.
För mycke gas så vill killen som kör dragbilen ha en ny kofångare.

Vill minnas att det inte funkade i drive läget, utan man fick slänga i 2an innan det plötsligt högg till.

Användarvisningsbild
Spiken
Veteran
Inlägg: 1655
Blev medlem: ons feb 23, 2011 17:11
Ort: Nyköping

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av Spiken » tor maj 07, 2020 0:26

Spiken skrev:
tor maj 07, 2020 0:18
gubbstrutten skrev:
tis apr 21, 2020 9:32
Vill minnas att äldre Torque Flite-lådor från MOPAR gick att bogsera igång motorn med.
De lådorna hade dubbla oljepumpar, varav en drevs av utgående axeln på automatlådan.
Har för mig att det krävdes bortåt 50 km/t innan bakre pumpen kunde bygga upp oljetryck så att servona kunde låsa bandbromsar och planetväxlar.
Rätta mig om jag har fel, det är så länge sedan jag jobbade med MOPAR/Torque Flite. :rodnar:
Stämmer bra.
Problemet är att hålla rätt gas på bilen som ska i gång.
För lite gas så märker man inte att den startat.
För mycke gas så vill killen som kör dragbilen ha en ny kofångare.

Vill minnas att det inte funkade i drive läget, utan man fick slänga i 2an innan det plötsligt högg till.
Chevas låda funkar nog inte då oljepumpen drivs av motorn.

mr.christian
Rutinerad
Inlägg: 330
Blev medlem: sön mar 09, 2014 0:12
Ort: Karlskrona, Blekinge

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av mr.christian » fre maj 08, 2020 14:44

Känns ganska kört då...? :vetej:

Användarvisningsbild
Spiken
Veteran
Inlägg: 1655
Blev medlem: ons feb 23, 2011 17:11
Ort: Nyköping

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av Spiken » sön maj 10, 2020 23:00

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g6GNOE8wrjU[/youtube]
Jag och en kompis testade ett alternativt sätt att få runt motorn.
Gick så där för oss...

Användarvisningsbild
JZ
Hemmastadd
Inlägg: 196
Blev medlem: lör nov 26, 2011 18:04
Ort: Tumleberg

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av JZ » mån maj 11, 2020 0:54

Spiken skrev:
sön maj 10, 2020 23:00
ett alternativt sätt
:shock: :tumbup:

mr.christian
Rutinerad
Inlägg: 330
Blev medlem: sön mar 09, 2014 0:12
Ort: Karlskrona, Blekinge

Re: Starta en automatväxlad bil utan startmotor?

Inlägg av mr.christian » ons maj 13, 2020 13:58

Spiken skrev:
sön maj 10, 2020 23:00
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g6GNOE8wrjU[/youtube]
Jag och en kompis testade ett alternativt sätt att få runt motorn.
Gick så där för oss...
Tack för tipset, då vet jag att det inte funkar iaf...😆

Skriv svar